Lege kantoren hard aangepakt

Eigenaren van kantoorpanden in Amsterdam mogen hun bezit niet langer dan negen maanden laten leegstaan. Met de nieuwe Wet kraken en leegstand in de hand kondigde wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) gisteren aan de leegstand, al dan niet noodgedwongen, hard aan te pakken.

Als een pand zes maanden leegstaat, dan geldt een meldingsplicht. Vastgoedbezitters krijgen dan drie maanden om een oplossing te vinden. Zo niet, dan moeten ze akkoord gaan met een door de gemeente aangewezen huurder.

In de hoofdstad staat 16% van de kantoorpanden leeg, met name als gevolg van de economische crisis. Vooral in de Bijlmer is de leegstand groot. De stad profiteerde de afgelopen jaren juist van de hausse in de kantorenmarkt. Raadslid Sebastiaan Capel (D66) hoopt dat de wethouder eerst naar constructieve maatregelen zoekt en zijn dreigement pas inzet als allerlaatste redmiddel. Marijn Snijders, voorzitter van vastgoedspecialist Jones Lang Lasalle vindt het goed dat Amsterdam iets aan het leegstandsprobleem wil doen, maar wil het beeld rechtzetten dat eigenaren niet zouden willen verhuren. “Er is momenteel iets elementairs mis tussen vraag en aanbod.”