Vastgoedsector reageert mild op ‘leegstandboete’

Vastgoedeigenaren zijn opvallend rustig over de ‘boete voor leegstand’ die gemeente Amsterdam wil invoeren. De sector noemt het zelfs gunstig dat de gemeente zich gaat bemoeien met de grote leegstand van kantoren in de stad.

In Amsterdam is ongeveer 17% van alle kantoorruimte onbenut.

Dinsdagavond zei de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest dat hij gaat optreden tegen de grote leegstand. Wie straks in Amsterdam een pand zonder huurder heeft, moet dit binnen een halfjaar melden. Wie dat niet doet, riskeert een boete van euro 7500.

Tegelijk gaat de gemeente helpen om oplossingen te vinden voor de leegstand. Vindt de gemeente een huurder, dan is het de bedoeling dat de eigenaar deze accepteert. Ook kan het gebeuren dat de gemeente een bestemmingsplan wijzigt, zodat een kantoor omgebouwd mag worden tot bijvoorbeeld een hotel.

‘Op zich een goed plan’, stelt de IVBN, de brancheorganisatie voor vastgoedbeleggers. ‘Het is goed dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt,’ zegt directeur Frank van Blokland. ‘Gemeenten hebben de leegstand deels veroorzaakt door steeds bouwgrond uit te geven. Dan moeten ze nu ook meehelpen met de oplossing.’

Het beleid moet volgens hem wel worden gericht op de gebieden met écht kansloze kantoren, die meer dan zeven jaar leegstaan. Ook hoopt Van Blokland dat de gemeente geen misbruik gaat maken van de regeling, bijvoorbeeld door een sociaalculturele instelling in luxe kantoren te zetten. Dat kan negatieve uitstraling geven op het kantoorgebied. De boete op het niet melden van leegstand vindt hij overbodig, ‘al is het niet zo’n probleem om een briefje te sturen dat je leegstand hebt’.

Bestemmingsplan

De Amsterdamse makelaarsvereniging (MVA) is iets terughoudender. ‘Ik zie er geen probleem in dat we straks de dialoog aangaan’, zegt voorzitter Pieter Joep van de Brink. Maar hij vindt ook dat de gemeente vooral bij zichzelf te rade moet gaan, bijvoorbeeld over de starheid van bestemmingsplannen. ‘Eigenaren zien zo veel functies voor hun leegstaande panden’, zegt hij. ‘Maar ze kunnen er niets mee omdat het bestemmingsplan het niet toelaat.’

De leegstandsboete sluit aan bij de nieuwe kraak- en leegstandwet. Die verbiedt het kraken van panden, maar zegt ook dat gemeenten een straf mogen uitdelen aan vastgoedbezitters die onwillig zijn in de aanpak van leegstand. ‘We hopen dat het niet nodig is, maar we moeten een stok achter de deur hebben. Dat iemand een huurder moet accepteren zie ik als een stok’, zegt wethouder Van Poelgeest.

Amsterdam moet nog wel een leegstandsverordening opstellen om met de stok te kunnen slaan. Daarin moet komen te staan in welke gebieden de gemeente de leegstand gaat aanpakken. Naar verwachting kan de verordening over enkele maanden af zijn.