Hoe leegstand kantoren aan te pakken?

Stoppen met nieuwe kantorenparken aanleggen en verouderde kantoren slopen of verbouwen tot woningen. Dat is de enige manier om te voorkomen dat de leegstand van kantoren zo toeneemt dat onze concurrentiepositie in gevaar komt.

Verloedering

Dat zegt een onderzoekscommissie die keek naar de kantorenmarkt in Amsterdam. Wie wel eens in kantorengebieden als Amsterdam Zuidoost komt, weet het: de leegstand is enorm. Op sommige plekken staat bijna de helft van de kantoren leeg. Terwijl er nog volop gebouwd wordt. Daardoor lopen de bestaande gebieden leeg, en verloederen die. Volgens een onderzoekscommissie onder leiding van vastgoedondernemer Rudy Stroink heeft dat grote economische gevolgen.

‘Cultuuromslag’

Denken dat het goed komt als de economie weer gaat bloeien, is achterhaald, zegt Stroink. Door ontwikkelingen als thuiswerken is er per werknemer ook steeds minder kantoorvloer nodig. Daarom pleit de commissie voor een cultuuromslag. Niet meer iedere gemeente voor zich, maar een strakke regionale coördinatie van kantoorontwikkeling.

Dat geldt volgens de commissie niet alleen voor de regio Amsterdam, maar voor heel Nederland.