Significant hogere huur van woningen in de niet geliberaliseerde sector per 1 oktober

De verhoging van de maximale huur met 15 of 25 punten in schaarstegebieden wordt op 1 oktober ingevoerd. Dat schrijft minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief gaat hij ook in op een artikel in het Parool van 17 september 2011 getiteld ‘Wild west door huurregels van Donner’. Volgens de krant zouden in Amsterdam tienduizenden huurwoningen in de vrije sector komen als gevolg van de verhoging van de maximale huur. Donner bestrijdt dat, hij benadrukt dat de extra punten niet direct leiden tot een verhoging van de feitelijke huur. In het kader van de jaarlijkse huuraanpassing leidt de maatregel niet of slechts geleidelijk tot een huurstijging. Bij vrijkomende woningen kan de huur wel ineens worden opgetrokken.

Verantwoord huurbeleidAedes stelt dat corporaties nu al 45 procent van de woningen bij mutatie kan liberaliseren. Corporaties gebruiken deze mogelijkheid heel beperkt. Naar verwachting zullen ze de extra huurruimte vooral gebruiken voor kleinere woningen op heel aantrekkelijke (binnenstedelijke) locaties.

Bron: