Huurcommissie maakt fouten

Huurcommissie maakt fouten

De huurcommissie krijgt dit jaar bijna negentien miljoen Euro van het Rijk, maar dat is aan de kwaliteit van hun rekensysteem niet te merken.

De commissie houdt geen rekening met het energielabel en de locatie van de woning. Terwijl dat volgens het nieuwe woningwaardestelsel, eind vorig jaar al ingevoerd, toch echt moet.

Maar er is meer. Voor kleine zelfstandige woningen kent het rekensysteem teveel punten toe aan grote steden (omdat het aantal ‘omgevingspunten’ niet wordt ‘afgetopt’ zoals de regels van de huurcommissie zelf voorschrijven). In de PDF van de huurcommissie staat de huurprijs van een zelfstandige woning niet, van onzelfstandige woonruimte komt de berekening op 1 punt lager uit dan online wordt vermeld. Ook maakt de huurcommissie afrondingsfouten.

Door dit gebrek aan transparantie tasten huurder en verhuurder vaak in het duister over de toegestane huurprijs. De huursector heeft dus baat bij een beter functionerend en transparanter online rekenmodel. Dat zorgt voor minder geschillen en zal uiteindelijk kosten besparen.

Daarnaast is het bij veel verhuurders onbekend wat de correlatie is tussen huurprijs en huurtoeslag. Hier is nu ook een transparant model voor. Het model dat de huurprijs en subsidie bepaalt is ontwikkeld door Wolf Huisvestingsgroep.