Tekort aan studentenkamers stijgt naar 30.000

Dit zijn de opvallendste conclusies uit de Kamernoodinventarisatie 2012 van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). De LSVb is blij dat de ergste tekorten in de steden buiten de randstad, zoals in Maastricht, Wageningen en Nijmegen, zo goed als weggewerkt zijn. “Helaas blijft in Amsterdam en Utrecht het tekort met 9000 studentenkamers per stad onacceptabel hoog”, zegt LSVb-voorzitter Kai Heijneman. “Deze twee steden zijn samen verantwoordelijk voor bijna tweederde van de totale kamernood in Nederland.” Ook in Leiden (3650), Delft (3600) en Den Haag (3000) blijft er een groot tekort aan woonruimte voor studenten.

De huurprijs van een studentenkamer stijgt in een jaar tijd explosief bij enkele woningcorporaties. De prijs van kamers met gedeelde keuken en/of badkamer stijgt met 18 % in Groningen, in Den Haag met 12% en in Maastricht met 11%. “Ook voor studentenwoningen met een eigen voordeur  moet de student meer betalen”, aldus LSVb-voorzitter Kai Heijneman. De huurstijging van deze zelfstandige woonruimte stijgt het hardst in Groningen  (20%), Enschede (12%) en Amsterdam (8%).

Gemiddeld moet een student drie maanden wachten voordat hij of zij een onzelfstandige kamer vindt. Op een zelfstandige kamer moet je langer wachten: gemiddeld meer dan drie jaar. Heijneman: “Je ziet grote regionale verschillen, in Zwolle heb je zo een kamer, maar in Utrecht wacht je anderhalf jaar op een onzelfstandige kamer en maar liefst acht jaar op zelfstandige woonruimte”.

De Landelijke Studentenvakbond roept gemeenten en woningcorporaties op om nog net dat stapje extra te zetten. In het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting is met deze partijen afgesproken dat in 2015 ruim de helft van het tekort (16.000 kamers) moet zijn weggewerkt. Heijneman: “Uit deze inventarisatie onder gemeenten en corporaties blijkt dat er nog wat zeilen bijgezet moeten worden om een einde te maken aan de Kamernood.”

Eerder waren in Vastgoedjournaal al diverse berichten verschenen waarbij ontwikkelaars al dan niet samen met corporaties leegstaande kantoren herbestemmen voor studentenwoningen. Maar er moet meer gedaan worden, zo blijkt uit het LSVb-onderzoek.