Vraag naar duurdere studentenkamers daalt

Vraag naar duurdere studentenkamers daalt

De vraag naar kleine, goedkope studentenkamers neemt toe. Dat signaleert het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences). Commerciële verhuurders zullen last krijgen van die trend. Studenten staan er financieel minder goed voor dan in het verleden, daarom groeit de vraag naar goedkope kamers met gedeelde voorzieningen. ‘Dat is vooral het segment waarin woningcorporaties actief zijn, stelt Anneriek van Schie, van Kences

Monitor 
Van Schie zegt dat er geen sprake is van een absolute afname van de vraag naar studentenhuisvesting. ‘De gemiddelde wachtlijst in de verschillende universiteitssteden wordt niet korter.’ Ook voor de nabije toekomst ziet Van Schie geen overcapaciteit. ‘We hebben een monitor voor studentenhuisvesting waarmee we 10 jaar vooruit kunnen kijken en daar blijkt dat niet uit.’

Studentenpanden 
De Groningse commerciële verhuurder Wim Bulten, die zelf een bedrijf met 1.200 huurkamers heeft, vreest in zijn stad juist wel voor overcapaciteit. Hij gaf onlangs in het Dagblad van het Noorden aan zich zorgen te maken over het gemak waarmee de gemeente vergunningen voor studentenpanden afgeeft. In 2011 en 2012 werden in Groningen meer dan 400 woningen omgebouwd voor bewoning door studenten. Verder zijn er vergunningen verstrekt om grote panden zoals het Belastingkantoor geschikt te maken voor jongerenhuisvesting.

Lefier 
Woningcorporatie Lefier, die zich ook bezighoudt met jongerenhuisvesting in de stad Groningen, deelt de zorg van Bulten niet. Volgens een woordvoerder neemt de behoefte aan huisvesting voor jongeren nog steeds toe. Lefier zegt de ontwikkelingen op dit gebied scherp in de gaten te houden.