16 mei 2024
Afgelopen week is de Wet betaalbare huur aangenomen door de Tweede Kamer. De alomvattendheid en geloofwaardigheid van de kritiek is extreem. Dat roept de vraag op: hoe kan het dat de wet is aangenomen?
D66-beleid onder Rutte IV
Er wordt vaak beweerd dat in het coalitieakkoord van Rutte IV D66-beleid is overeengekomen. (Dit was voor Rutte vermoedelijk noodzakelijk om maar aan de macht te blijven na ernstig geheugenverlies over de functie elders voor Omtzigt, waarna Sigrid Kaag de woorden sprak ‘hier scheiden onze wegen’.) De Wet betaalbare huur is hier bij uitstek een voorbeeld van; koste wat kost woningen willen verduurzamen, en meer willen nivelleren dan het electoraat van de overige coalitiepartners wenselijk acht.
Uitgevoerd door incompetente De Jonge
Vanaf het moment dat de wet werd aangekondigd stapelde de kritiek zich op. Zoals uit het onderzoek van de gezaghebbende Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt, is De Jonge echter helaas meer een type bestuurder die maar stug doorduwt dan voortschrijdend inzicht omarmt. De hoogleraar aan de TU Delft Pascal Boelhouwer gaf in een recent interview aan dat de Jonge goochelt met cijfers over de woningmarkt, iets wat ik in een eerdere column ook al aantoonde. Tel daar bij op dat hij over geen enkele vakinhoudelijke ervaring beschikte toen hij aan zijn huidige ministerschap begon. Kortom, de verkeerde persoon voor het uitvoeren van toch al discutabel beleid.
Populistische propaganda van de NOS
Uiteindelijk is de wet door de nieuwe Tweede Kamer, gekozen na de val van het kabinet Rutte IV, aangenomen. Dat zou deels verklaard kunnen worden door de berichtgeving van de NOS. Zij benadrukken namelijk de term ‘woekerhuren’. Dergelijke terminologie doet geen enkel recht aan de talloze analyses van de even talrijke criticasters. Daaruit blijkt een veel genuanceerder beeld van het probleem dat de voorstanders van de wet pretenderen op te lossen. Het duidt eerder op de vooringenomenheid van de (redactie van de) NOS. Dergelijke terminologie polariseert en creëert een voedingsbodem voor populistisch beleid omdat er nou eenmaal meer huurders dan verhuurders zijn.
Hoe moet de woningmarktsector verder?
De Wet betaalbare huur zal niet de laatste wet zijn die de woningmarkt raakt. Er valt dus nog genoeg te winnen voor de sector. Een sector met, deels terecht, een slecht imago. Pas met een beter imago kan het geloofwaardig op brede steun rekenen voor haar terechte argumenten tegen overregulering. Dit zal jaren duren. Tot die tijd hoop ik dat Coen Teulings de nieuwe minister voor wonen wordt. Een gezaghebbende econoom van PVDA-huize met een accurate analyse van de woningmarkt.
Frank van Min
Directeur Wolf Huisvestingsgroep