Raad van State hoeder huurwoningmarkt

Raad van State hoeder huurwoningmarkt

22 november 2022

Populisme en propaganda vieren hoogtijdagen in de woningmarkt. Een recent voorbeeld van populisme is het wetsvoorstel dat Groen Links en de PVDA deze week presenteerden. Met deze wet willen deze partijen verbieden dat koopwoningen worden omgezet in huurwoningen. De econoom Coen Teulings, nota bene van PVDA huize, heeft al eerder uitgelegd dat dit tot minder aanbod van huurwoningen leidt, en de huurder hiermee niet gebaat is. De kans dat het wetsvoorstel wordt aangenomen is bovendien zeer klein. Het lijkt er dus sterk op dat Groen Links en de PVDA het voorstel voor de bühne doen.

Naast populisme vliegt propaganda je eveneens om de oren. Met veel bombarie trommelde minister Hugo de Jonge vorige maand volgzame provincieambtenaren en media op om een ‘akkoord’ te presenteren over de bouw van 900.000 woningen. Een leuk persmomentje waarbij de Jonge dit keer geen bouwhelm op had, maar wel met een bouwschep te zien was. Inhoudelijk snijdt het plan echter weinig hout. Zelfs de Jonge zelf begint dat inmiddels te erkennen. Overigens zijn externe marktfactoren hiervan volgens hem de oorzaak. Niet zijn beleid.

Ander vormen van propaganda zijn de periodieke updates die het ministerie van de Jonge stuurt. Daarin steekt het ministerie telkens de loftrompet over haar eigen beleidsvoornemens. Zo was in de editie van september nog te lezen over een aanstaande huurverlaging voor huurders van corporatiewoningen. Uit een quote van de Jonge is op te maken dat hij helemaal in zijn nopjes was met dit plan. De Raad van State echter adviseert het wetsvoorstel  ‘in de huidige vorm te heroverwegen’. In minder diplomatieke woorden; de Raad maakt gehakt van het plan. Het zou onder andere ongewenst onderscheid maken tussen huurders van corporatiewoningen en de andere huurders. Zo zwalkt het beleid van de Jonge verder en creëert hij onzekerheid bij huurders en verhuurders.

Het doet me in ieder geval deugd dat er een hoeder is van fatsoenlijk beleid ten tijde van populisme en propaganda.

Frank van Min

Directeur Wolf Huisvestingsgroep